Rak mramorový (Procambarus fallax)

- Najdôležitejšie informácie
- Súvisiaci tovar3
- Rak mramorový (Procambarus fallax)Nie je skladombez DPH
Jeho výhodou je odolnosť a jednoduché rozmnožovanie. Preto je vhodný aj pre začiatočníkov. Má zaujímavé, mramor pripomínajúce vyfarbenie s nádychom do modra. Chovu väčších rakov sa veľa akvaristov vyhýba. Sú to skôr asociálne zvieratá, ktoré navyše ničia rastliny. Svojim výzorom a správaním však dokážu očariť a potom ti budú ich nevýhody ľahostajné. S trpasličími krevetkami dokážu spolunažívať bez problémov a menšie slimáky lúskajú ako oriešky.
Predaj a chov Raka mramorového bol žiaľ nariadením Európskej únie zakázaný.
Chov a rozmnožovanie
Je to druh dorastajúci až do 13 cm a tomu by mala odpovedať aj veľkosť akvária. Povahu nemá práve mierumilovnú. Potrebné sú skrýše a dostatočná filtrácia. Po zvliekaní je rak zraniteľný a preto sa potrebuje ukryť. Neodporúča sa umiestňovať ich do akvárií s rastlinami zakorenenými v substráte, pretože ich ničia. Vhodnejšie ku ním sú plávajúce rastliny. Sú to všežravci, no hlavne pri dospievaní majú zvýšené nároky na bielkovinovú (živočíšnu) stravu, je teda dobré kŕmiť ich v tom období viac, napr. mrazeným krmivom. Inak majú radi rôzne na dno klesajúce krmivá, žihľavu, zeleninu, alebo si pochutnajú na slimákoch. Raky sú háklivé na liečivá, hnojivá a chlór. Rovnako ako pri krevetách im amputovaná končatina dorastie.
Samice tohto raka majú jedinečnú schopnosť samooplodnenia, množia sa preto veľmi jednoducho. Vajíčka nosia pod zadočkom a po 20–30 dňoch sa z nich liahnu drobné ráčiky. Na incidenty po zvliekaní mláďat je zaznamenaná najvyššia úmrtnosť a dospelosti sa bežne dožije len polovica mladých. Tie je preto dobré oddeliť od dospelých jedincov.
Rak mramorový v skratke:
Veľkosť pri predaji: od 5 cm
Max. veľkosť: 10–13 cm
Vek: do 2 rokov
Správanie: teritoriálne a nevhodný k rastlinám
Optimálna teplota vody: 15–28 °C
Požadované pH: okolo 6–8
Celková tvrdosť vody: 7 až 10 °DGH
Odporúčané krmivo: mrazené krmivá, na dno klesajúce krmivá, sparená zelenina či žihľava